What_Is_Paleo

Wat is Paleo?

Het paleodieet legt de focus op “echte voeding”, natuurlijk eten zonder al teveel bewerkingen. Makkelijk gezegd is het, eten zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft.

Een paleo voedingspatroon is gebaseerd op pure en gezonde voeding: groenten, vlees, vis, eieren, noten/zaden en fruit. Doelstelling is om zo veel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen en ons lijf zo min mogelijk te belasten met voeding die bijvoorbeeld allergische reacties kan opwekken of lastig te verteren is. Suiker, granen/tarwe, peulvruchten, zuivel, industriële oliën en vetten (en doorgaans ook alcohol) wordt dus ontweken.

Paleo is een afkorting voor Paleolitisch, in lekenterm het oude stenen tijdperk. De propositie van het paleo eetpatroon (en meer algehele lifestyle) is dat onze genen in de laatste 10.000 jaar nauwelijks meer veranderd zijn en dat deze niet goed matchen met onze huidige leef- en eetgewoonten. En dat uit zich in welvaarts- en ouderdomsziekten. Onze lichamen kunnen de moderne, zwaarbewerkte voedingsmiddelen waar de meeste van ons zich mee voeden simpelweg niet aan.

 

Clean-eating

Clean-eating houdt in dat je kiest voor de meest gezonde en pure voeding en het vermijden van ongezond en bewerkt voedsel. Dus E-nummers, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en andere chemische toevoegingen horen hier niet thuis. Je zou kunnen zeggen als het uit een fabriek komt, is het geen voedsel.

Hier eet je ook weer groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees, vis en ei. Aangevuld met glutenvrije (psuedo)granen zoals rijst, quinoa of havermout en zuivel (voor diegenen die het tolereren).

In de praktijk betekent het dat je zo weinig mogelijk dingen uit een potje of verpakking eet. Producten die direct uit de natuur komen hebben weinig zout, minder vet en vooral weinig suiker. Producten met veel suiker en vet zijn de oorzaak van veel hart- en vaatziektes en kunnen leiden tot andere chronische ziektes.

Share This