Geschreven door Nederlands beste gewichtheffer ooit Karen Tovmasjan.


Beste mensen ik zal even kort uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van het dragen van een riem:

Voordelen van de riem:

  1. De riem kan blessures helpen voorkomen bij zware lifts, doordat het de buikstreek/core ondersteunt
  2. De riem kan de prestaties verhogen

Dit kort samengevat betekend: dat als je de druk rond de buikspieren verhoogt wordt het hele gebied rond de buik gestabiliseerd  en is het veiliger voor je wervelkolom. Vervolgens kan dit ervoor zorgen dat je zwaardere gewichten kan tillen.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen:

  1. Haalt wat druk van de lower back waardoor deze slapper kan worden
  2. Kan ervoor zorgen dat je niet bewust bezig bent met je core (buikspieren/onderrug) ‘omdat je dan denkt dat het toch wel goed gaat met een riem’
  3. Je vergeet daardoor je rug/buik te trainen.

Dit kort samengevat:  het trainen met een riem maakt je onderrug slapper. Dit komt doordat de riem een hoop spanning van de onderrug wegneemt, deze spanning zorgt er normaal voor dat de onderrug sterker wordt .

 

Als beginners een riem gebruiken denken ze dat het toch wel goed gaat omdat ze een riem om hebben. Dit probleem is makkelijk te verhelpen als je ervoor zorgt dat je je core goed traint met aparte oefeningen.

 

Maar als je kijkt naar de sterkste gewichtheffers in de wereld zij dragen bijna altijd een riem tijdens hun trainingen en wedstrijden. Dus het is niet aannemelijk dat hun een slappe onderrug hebben door het dragen van een belt.

Karen EK 186kg

Mijn advies:

Wanneer ik mijn riem ben gaan gebruiken:

Je moet een riem gaan gebruiken wanneer je rug volledig getraind is, daarmee bedoel ik dat je rug er klaar voor moet zijn om zware gewichten te kunnen tillen.  De eerste jaren wanneer je begint te trainen met gewichten mag je niet eens aan een riem denken. Je lichaam moet eerst getraind zijn. Zodra je eerder begint met het dragen van een riem ( wat veel mensen doen) dan is je rug nog niet strek genoeg om de spanning over te laten aan een riem.

 

Hetzelfde geldt ook voor knee sleeves  en polsbandjes. Mensen zien dat proffesionele atleten dit gebruiken en willen dit zelf ook, omdat ze denken dat het goed is. Maar ze vergeten dat deze atleten ook beginners waren en jaren later dit zijn gaan gebruiken.

 

Wanneer weet je nou of je rug er klaar voor is om een riem te gaan gebruiken?

Als je tijdens je lifts nooit je rug verliest dan kun je gaan testen of een riem bij je past. Als je merkt dat de riem geen toegevoegde waarde bij jou heeft dan adviseer ik jou om het niet te gebruiken. Zodra je het gaat gebruiken vergeet dan vooral niet je rug en buik door te gaan trainen en niet alles op de riem over laten.

Share This