Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aanwrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt.” – Wikipedia

Na een tijdje CrossFitten zul je vast hebben gemerkt dat je handen wat ruwer en harder zijn geworden, en er eeltvorming is ontstaan. Super, zul je misschien zeggen, want eelt is toch nodig als bescherming?

Dat klopt, maar die eelt moet niet te hard worden, hoe harder de eelt op je handen wordt, hoe stugger. En iets dat stug is, geeft niet mee. Op het moment dat er dan wrijving ontstaat, door bijvoorbeeld pull ups of kettle bell swings, scheurt de eelt af en dat is bijzonder pijnlijk. Gescheurde handen betekent vaak ook minstens een week of meer niet kunnen CrossFitten, en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hand Onderhoud

Natuurlijk zijn er sinds de komst van CrossFit verschillende specifieke producten op de markt gekomen IMG_3334om voor je handen te gebruiken, maar blaren en eelt bestaan al vele jaren en de meeste cosmetica producten voldoen dan ook prima.

Hieronder een aantal van onze eigen favorieten:

  1. Eeltschaaf – De meest effectieve manier om eelt weg te halen, wees wel voorzichtig! 
  2. Puimsteen – Voor het wat grovere werk
  3. Handcrème – Gebruik een simpele handcrème voor het slapengaan voor een soepele huid.
  4. Antiseptische crème – Toch gescheurde handen? Ontsmet de plekken goed en gebruik een verzorgende crème als b.v. Bepanthen.

 

Share This