De CrossFit mentaliteit heeft zich (mede door de methodiek) ontwikkeld tot een “all-out, all the time” mentaliteit en dat is niet altijd de juiste aanpak.
Niet elke WOD is een wedstrijd tegen de klok, jezelf, of anderen, ook al wordt die verwachting natuurlijk wel een beetje gecreëerd.
Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn en soms is het belangrijk het verschil even te verduidelijken.

Post WOD Crossfit

Training

Dit zijn de dagelijkse dingen, met-cons, skill & kracht sessies. Je wilt met deze sessie een juiste stimulus creëren, b.v. kracht opbouwen, conditie of een beweging verbeteren. Een voorbeeld.

Stel, de WOD schrijft het volgende voor:

10 Rounds:
21 Double Unders
7 Ring Dips
7 Toes 2 Bar
7 Pistols

Dan kun je 2 dingen doen:
1) Je Double Unders zijn nog niet helemaal hoe je ze wilt hebben, dus besluit je voor de Single Unders te gaan om deze rondes zo snel mogelijk te doorlopen en een mooie tijd neer te zetten.
2) Omdat het per ronde “maar” 21 DU’s zijn, kun je ook beslissen deze dus te trainen en in ieder geval zoveel mogelijk DU’s per ronde te doen of misschien zelfs wel allemaal. En klok is deze keer even minder belangrijk. En uiteindelijk heb je, zonder het bijna door te hebben, 210 double unders getraind.

Testing

Dit zijn de sessies waarin je jezelf kan testen, nadat je je trainingen hebt volbracht. Bijvoorbeeld door een Benchmark WOD of een 1RM.
Laten we hetzelfde voorbeeld nemen van de double unders. Omdat je deze voor jezelf hebt getraind onder verschillende omstandigheden, heb je ze al veel beter onder de knie.

En ja hoor, de WOD is vandaag “Annie”
AFAP
50-40-30-20-10
Double Unders
Sit-ups

De conclusie laat zich natuurlijk wel raden!

Moraal van het verhaal?

Niet elke WOD hoeft benaderd te worden als puur alleen een snelle tijd of de meeste rondes. Pak voor jezelf een element waarop jij de focus wilt leggen en maak dat je “Rx”.

Daardoor kun je ook met een voldaan gevoel de WOD volmaken en tegelijkertijd jezelf trainen en verbeteren.
Ook je trainer kan (en zal) je daarbij helpen!

ProgressDefinition

Share This