Je ziet ze tegenwoordig overal, in de supermarkt, in de stad, kantine: de smoothies. En als je keuken niet verrijkt is met een hypermoderne blender, zodat je ze thuis ook nog kan maken, tel je eigenlijk niet meer mee.

Super gezond, zo’n smoothie! Wordt er geroepen. Bomvol met fruit, vitamines, mineralen!
Maar is zo’n smoothie nou wel gezond? Laten we eens kijken.

 

Fruit = suiker

Natuurlijk is fruit gezond, het bevat vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Maar fruit bevat ook suiker. Gooi een banaan, kiwi en sinaasappel in de blender en je hebt al snel zo’n 30 gram suiker te pakken.

 

Kauwen hoort bij verteringsproces

Je staat er misschien niet bij stil, maar kauwen hoort ook bij het verteringsproces. Tijdens het kauwen komen er al allerlei processen op gang in je lichaam om het voedsel te verteren. Als je een smoothie naar binnen klokt, wordt dat proces volledig overgeslagen.

 

Verzadiging

Voortbordurend op het vorige punt, zorgt kauwen en ook voor dat je langer over je maaltijd doet, je lichaam tijd heeft om het te verwerken en dan ook de kans krijgt om aan te geven “ik heb genoeg gehad”
Een smoothie kun je in, laten we zeggen, 4 slokken naar binnen tikken. Maar ga maar eens aan de slag met die banaan, sinaasappel en kiwi. Grote kans dat je halverwege al genoeg hebt en die halve sinaasappel en kiwi voor later bewaart.

 

Incomplete macro nutriënten

Zoals al eerder aangegeven, bevat een smoothie veel suiker en mist vaak de vetten en eiwitten.
Je brandt er sneller doorheen en hebt vaak snel weer honger. Prima, dan gooi je er toch een handje noten en eiwitpoeder doorheen?

 

Calorieën

Tuurlijk, kun je doen. Maar een “handje noten” bevat al gauw zo’n 200 calorieën. Oh ja, de eiwitten er ook nog bij. Voor je het weet, zit je aan een 500+ calorieën smoothie, wat voor veel mensen al een flinke hap uit hun dagelijkse calorie behoefte is.

 

Wat we eigenlijk proberen te zeggen…

Zodra je voedsel gaat “vervormen” of veranderen in een andere samenstelling, verandert er wel degelijk iets voor de beleving van je lichaam. Eet fruit en groente in hun pure vorm. Een mooie vuistregel: eet je calorieën, drink ze zo min mogelijk (maar een wijntje mag heus wel eens ;-))

Share This