Nutrition1

Nutritions (voeding)

Voeding vormt een belangrijk aandeel in de filosofie van CrossFit. Voeding vormt de basis van het fysieke prestatieniveau, voeding voorziet je lichaam van brandstof.

Wat is goede voeding?

In makkelijke taal: baseer je dieet op tuingroenten, vooral bladgroenten, mager vlees, vis, noten en zaden, wat fruit, weinig zetmeelproducten en geen suiker. Simpeler dan dit kunnen we het niet zeggen.

Wanneer je bovenstaand advies wilt volgen, is het verstandig om de gangpaden in de supermarkt te mijden. Voedsel is bederfelijk, voedsel wat je lang kan bewaren is verdacht. Eet verse, natuurlijke producten. Eet ze regelmatig en gevarieerd.

Op basis van het bovenstaande uitgangspunt adviseert CrossFit een dieet dat:

> Voor 30% van de dagelijkse totale caloriebehoefte uit proteïnen bestaat. Deze proteïnen dienen mager en gevarieerd van aard te zijn.

> Voor 40% van de dagelijkse totale caloriebehoefte uit koolhydraten bestaat. Probeer alleen de laag-glycemische (Link naar Glycemische Index) (uitleg (= een index die aangeeft in welke mate de betreffende koolhydraat de bloedsuikerspiegel doet laten toenemen) koolhydraten in te nemen.

> Voor 30% van de dagelijkse totale caloriebehoefte uit vetten bestaat. Vetten moeten hoofdzakelijk onverzadigd zijn. Eet af en toe ook eens verzadigde vetten. Vermijd trans- en geoxideerde vetten.

Welk voedsel zou ik moeten vermijden?

Overmatige consumptie van hoog-glycemische koolhydraten kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hoog-glycemische koolhydraten zijn koolhydraten die de bloedsuikerspiegel te snel verhogen. Voorbeelden hiervan zijn witte rijst, wit brood, snoep, aardappelen, zoetigheid, frisdrank.

Het gevaarlijke van hoog-glycemische koolhydraten is dat zij te vaak een verhoogde insuline reactie geven. Insuline is een essentieel hormoon. Echter, een overmatig lang aanhoudend insulineniveau resulteert in hyperinsuline, wat ten grondslag ligt aan het ontstaan van diabetes type II, verhoogde bloeddruk, cholesterol en hart- en vaatziekten. Het CrossFit advies is dus een laag-glycemisch dieet zodat er niet teveel insuline aanmaak momenten zullen optreden.

Wil je meer weten over voeding? Vraag dan je trainer voor meer informatie.

Share This